5 trends voor opleidingen in 2021

Wat zijn de 5 trends voor opleidingen in 2021?


Corona heeft in 2020 de wereld serieus op zijn kop gezet. Ook de opleidingswereld werd stevig door elkaar geschud. Dit resulteert in een aantal trends voor opleidingen in 2021.

Opleidingen met veel deelnemers in een (soms kleine) ruimte, nauw contact tussen trainers en deelnemers, groepswerk met enkele deelnemers die samen zitten in het rond, interactieve oefeningen waar soms ook lichamelijk contact voor nodig was, …  Wat begin 2020 nog de normaalste zaak van de wereld leek te zijn blijkt nu – begin 2021 – voorgoed verleden tijd.

In 2020 werd een groot deel van de opleidingen geannuleerd of – voor zover mogelijk – omgezet naar een online opleiding. Ook voor mijn eigen opleidingen binnen Training & Taal was dit het geval: lopende taalopleidingen werden stopgezet en zo veel mogelijk naar een onlineomgeving “verhuisd”, nieuwe taaltrainingen konden enkel online van start gaan. Met de hulp van goede techniek, flexibele apps & systemen en een stevige dosis motivatie is dat gelukkig goed gelukt.

Maar welke invloed zal de Corona crisis nu precies op de L&D-wereld hebben? Gezien we nog niet goed weten hoe de situatie zal evolueren is dat voor een stuk moeilijk te voorspellen. Je hebt echter geen glazen bol nodig om een aantal trends voor opleidingen in 2021 te herkennen. Als opleidingsexpert is voor mij wel duidelijk wat deze trends zijn.

Trend 1: Meer online leren dan offline leren


Ook in 2021 zijn veel maatregelen van toepassing die ons leven en werken aanzienlijk beperken. Een groot aantal werknemers werkt in homeoffice, fysieke contacten zijn nog steeds zeer beperkt en we dragen vaak een mondmasker. Zolang deze maatregelen zullen bestaan, blijft online leren het “nieuwe normaal”.

Het is dus aan de opleidingsverstrekkers om hierop in te spelen. Een offline opleiding omzetten in een doeltreffende, interactieve en boeiende online opleiding is echter een oefening op zich.

Als je een online opleiding moet kiezen dan adviseer ik je om aan de dienstverlener een aantal vragen te stellen, zoals bv.:

  • Welke techniek wordt gebruikt (Zoom, MS Teams, Vectera of specifieke webinar software)?
  • Is er interactie mogelijk? 
  • Vinden de online sessies live plaats of is alles op voorhand opgenomen?
  • Worden online sessies die live plaatsvinden ook opgenomen?


Hoe meer duidelijkheid je hebt hoe kleiner de kans dat je voor (onaangename) verrassingen komt te staan.

De trend om volop in te zetten op online opleidingen zal dus ook in 2021 aanhouden. Met Training & Taal volg ik deze trend op: alle taalopleidingen Duits zijn omgezet naar online trajecten. Het is dus perfect mogelijk om deze vanop een veilige afstand te volgen.

Trend 2: Meer individueel leren dan in (grote) groep


Heb je in 2020 zelf een online opleiding gevolgd, misschien zelfs in groep? Dan heb je waarschijnlijk aan den levende lijve ondervonden dat een groepsopleiding online veel minder actief en boeiend is dan een groepsopleiding in een offline context.


Op één scherm werken aan een online whiteboard of iets uitleggen aan de hand van een schema én alle deelnemers ook nog in aanvaardbare grootte op het scherm erbij zetten – ik heb zelf nog geen tool of app gezien die dat op een deftige manier kan oplossen.


In 2021 is het volgens mij dan ook zeker dat de trend naar meer individuele opleidingen, hooguit in kleine groepen van maximaal 3 à 4 deelnemers evolueert. Dit om de interactie te waarborgen en ervoor te zorgen dat elke deelnemer het maximale rendement uit de training kan halen.


Ook voor de online opleidingen van Training & Taal volg ik deze trend op. De online taalopleidingen zijn of in een 1-op-1-setting of in een zeer kleine groep te volgen. Interactie en een groot leereffect gegarandeerd!


Trend 3: Onafhankelijk & autonoom leren


Werken in homeoffice is voor veel medewerkers ook in 2021 een feit. De werkuren zijn bij velen meer verspreid en het is vaak ook mogelijk om in de namiddag of vroege avond een pauze te nemen bv. om voor de kinderen te zorgen. En ’s avonds kan het werk nog eens hervat worden. De indeling van de dag kan individueel dus sterk variëren.


Dit wordt duidelijk in de derde trend voor opleidingen in 2021: mensen willen onafhankelijk en autonoom leren. Deelnemers willen intussen vaak zelf bepalen wanneer ze een opleiding volgen, waar ze die willen volgen, hoe vaak ze een opgenomen filmpje pauzeren en wanneer ze de les hervatten. Ook het leertempo en het aantal lessen/sessies per week willen ze zelf bepalen. Een grote kans voor dienstverleners van opleidingen.


Een flexibel opleidingsaanbod is een noodzaak in 2021, een “9 to 5” beschikbaarheid is niet op zijn plaats. En dankzij slimme systemen is het mogelijk om als dienstverlener een flexibel aanbod te hebben zonder permanent aan het werk te moeten zijn.


Training & Taal volgt ook deze trend op: De sessies kunnen individueel ingepland worden, ook buiten de klassieke kantooruren. Voor enkele trajecten werk ik met een combinatie van opgenomen filmpjes en live momenten, ideaal om onafhankelijk en autonoom te leren.


Trend 4: Kleinere opleidingsbudgets


Veel bedrijven staan door de Corona crisis ook financieel onder druk. Hierdoor zijn er in 2021 bij een groot aantal bedrijven beperkingen in het opleidingsbudget. Er zullen minder opleidingen plaats vinden en men zal ook veel kritischer zijn bij de keuze van een opleiding. Volgende vragen zullen zeker meespelen bij het kiezen van een opleiding:  


  • Is de opleiding wel essentieel voor het uitoefenen van de functie van de medewerker?
  • Welke aanbieder biedt de beste oplossing en zorgt voor het beste rendement?
  • Hoeveel tijd zal er geïnvesteerd moeten worden?
  • Wat zijn de praktische kenmerken van de opleiding?
  • Zal de opleiding voordeliger zijn voor een 2de deelnemer van hetzelfde bedrijf?


Ook gesubsidieerde opleidingen zullen belangrijker worden aangezien een bedrijf hierbij serieus kan besparen. Goed nieuws als u een opleiding bij Training & Taal wil volgen: Je kan voor alle opleidingen gebruik maken van de KMO-Portefeuille en tot 30% besparen op je investering.


Trend 5: Opleidingen essentieel for “War for Talent”


Er zijn bedrijven die door de Corona crisis geen negatieve invloed voelen of die het zelfs beter doen in Corona tijden. Voor hun is de “War for Talent” een dagelijkse strijd. De beste medewerkers vinden voor hun vacatures is een hele klus.


Het opleiden van medewerkers is een goede manier om als werkgever je hoofd boven de massa uit te steken. Opleidingen zijn een uitstekend middel om de motivatie van medewerkers te stimuleren en om waardering te tonen.


Voor veel bedrijven is het dus belangrijk om met een select aantal kwalitatieve en betrouwbare dienstverleners voor opleidingen samen te werken.


Training & Taal kan inmiddels een hele reeks referenties zowel bij grote bedrijven alsook middelgrote en kleine KMO’s voorleggen. Ik sta klaar om ook voor jouw bedrijf een opleidingsvoorstel uit te werken!


Op basis van mijn jarenlange ervaring in de L&D-wereld ben ik ervan overtuigd dat we bovenstaande 5 trends voor opleidingen zullen zien in 2021. Online opleiden zit voornamelijk door Corona in een stroomversnelling en deze opmars in “opleidingsland” zal niet meer te stoppen zijn.

© Silvia Deprez

Ook interessant