kmo-portefeuille voor taalopleidingen

Subsidies voor taalopleidingen vanuit de KMO-Portefeuille


Ben je op zoek naar subsidies voor taalopleidingen? Stel dat je als Vlaams bedrijf een taaltraining wenst te organiseren. Dan is het nuttig om een goed zicht te hebben op de subsidies van de KMO-Portefeuille. Ook voor taalopledingen kan je subsidies vanuit de KMO-Portefeuille krijgen. Graag geef ik je in deze blog meer informatie rond de voorwaarden, de steunpercentages, de aanvraagprocedure en hoe je voor een taalopleiding van Training & Taal gebruik kan maken van de subsidies. 


Wat is de KMO-Portefeuille?


De KMO-Portefeuille is een maatregel van de Vlaamse overheid waardoor je als ondernemer financiële steun ontvangt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet gaat het hier om een ondersteuning voor opleidingen of advies. Training & Taal is erkend dienstverlener voor opleidingen. Je kan dus voor alle van Training & Taal georganiseerde taalopleidingen & taaltrainingen subsidies ontvangen vanuit de kmo-portefeuille. Het registratienummer van Training & Taal is DV.O219130. 


Welke voorwaarden zijn er om subsidies van de kmo-portefeuille voor taalopleidingen aan te vragen?


De volgende 5 criteria zijn belangrijk om uit te zoeken of je beroep kan doen op de KMO-Portefeuille. De subsidies worden toegekend indien:

  • Je een kleine of middelgrote onderneming hebt/bent (volgens de Europese kmo-definitie) of een vrij beroep uitoefent.
  • Je onderneming een aanvaardbare rechtsvorm heeft.
  • Je onderneming in het Vlaams Gewest is gevestigd. De mensen die in je bedrijf werken moeten eveneens in het Vlaams Gewest actief zijn.
  • Je onderneming actief is in de privésector (participatie van een administratieve overheid is minder dan 25%). 
  • Je onderneming een aanvaardbare hoofdactiviteit heeft (volgens NACEBEL-code, na te gaan in de Kruispuntbank van Ondernemingen, KBO).


Vijf keer met “ja” geantwoord? Prima, dan kan je een aanvraag voor subsidies indienen bij VLAIO (=Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).


Hoeveel subsidies kan je vanuit de kmo-portefeuille ontvangen?


De steunpercentages zijn veranderd. Vanaf 01/12/2019 zijn de subsidies minder dan ervoor. En toch maken veel van mijn klanten hier zeker nog regelmatig gebruik van.

Oude regeling (tot 30/11/2019)

kleine KMO40%max. 10.000,- EUR/jaar
middelgrote KMO30%ma. 15.000,- EUR/jaarNieuwe regeling (vanaf 01/12/2019)

kleine KMO 30%max. 7.500,- EUR/jaar
middelgrote KMO 20%max. 7.500,- EUR/jaar


Zowel het percentage voor subsidies is dus gewijzigd, als ook het maximumbedrag per jaar.

Wat betekent dat dan voor mijn opleiding?
Stel dat je als KMO voor een opleiding EUR 500,- wilt investeren. Als je gebruik maakt van de KMO-Portefeuille kan je een subsidie ter hoogte van EUR 150,- krijgen.


Wanneer moet je de aanvraag voor subsidies indienen?


Zodra je voor een taalopleiding bij Training & Taal bent ingeschreven, kun je de aanvraag indienen. Opgelet: De aanvraag moet uiterlijk 14 kalenderdagen na de start van de opleiding gebeuren, anders verlies je het recht op de subsidie.

Voor meer informatie kan je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder bij vragen, altijd welkom!


Heb je nog nooit een aanvraag ingediend of heb je vragen rond de algemene werking van de KMO-Portefeuille? Dan kan je ook bellen naar het gratis nummer 1700 van het Vlaams Agentschap voor innoveren & ondernemen.


Subsidies voor een taalopleiding van Training & Taal aanvragen? Op de website van het Vlaams Agentschap voor innoveren & ondernemen kan je alle informatie gedetailleerd terugvinden.Taalopleiding Duits


Wil je meer weten over de opleidingen van Training & Taal?
Taalopleidingen met subsidies KMO-Portefeuille van Training & Taal hier ontdekken!


© Silvia Deprez

Op zoek naar een taalopleiding Duits?

Ook interessant